3 praktische materiaalkeuzes voor akoestiek te verbeteren 

Akoestiek is in heel veel kantoorruimten en tal van huizen niet altijd ideaal. Problemen met akoestiek uiten zich in de vorm van echo’s en vervelende galmen. Dit veroorzaakt vaak hoofdpijn en concentratieverlies. Gelukkig kan je door kleine eenvoudige aanpassingen aan te brengen van akoestiek verbeteren. Ontdek hoe je met enkele praktische tips over materiaalkeuzes de wand akoestiek op subtiele wijze kunt veranderen en welke hulpmiddeltjes hiervoor het meest geschikt zijn. Wil je meer informatie over akoestische materialen? Lees de tips hieronder. 

Waar komt die galm eigenlijk vandaan? 

Gladde en harde oppervlakken zijn vaak de oorzaak voor de weerkaatsingen in een woonruimte. Niets zo vervelend als een echo om aan te horen. Maar hoe kan je dit probleem aanpakken? Kijk eens rond in de ruimte en check de gladde oppervlakken eens na. Gladde muren, grote ramen en egale vloeren beïnvloeden het geluid. Dit zijn vaak de hoofdredenen waarom je ruimte zo hol klinkt. Het gebruik van zachte materialen verminderen je akoestisch wand probleem. 

3 praktische tips om de akoestiek te verbeteren 

Met enkele kleine aanpassingen kan je de akoestische wanden beter laten klinken. Maar met welk materiaal breng je deze verbeteringen aan? Met deze kleine simpele verbetermethodes bereik je al een uitstekend resultaat:

  • Het dempen van het vloeroppervlak

Jaren geleden – toen in elke huiskamer nog een tapijt lag – waren de problemen met de akoestiek duidelijk minder. De dag van vandaag wordt bewust gekozen voor een vlakke strakke moderne vloer. Keramisch parket, PVC en tegels zorgen immers dat de ruimte vrij hol klinkt. Een vloerkleed of tapijt vormt een uitstekend alternatief om de akoestiek te verbeteren.

  • Gordijnen verbeteren de akoestiek 

Vrij grote ramen zorgen voor heel veel lichtinval. Spijtig genoeg heeft dit ook een keerzijde. Diezelfde ramen zorgen immers voor een flinke geluidweerkaatsing. Om die galmende akoestiek drastisch te verminderen staan er gordijnen te koop die het geluid dempen. Plissé gordijnen of rolgordijnen zijn eveneens aan te raden. Uiteraard is er ook een combinatie met overgordijnen mogelijk. 

  • Zorg voor stoffen meubelen 

Als je van plan bent nieuwe meubelen aan te schaffen denk je niet meteen aan de akoestiek. Toch bewijst een zorgvuldige uitgekozen meubilering zijn nut voor de akoestiek in de woonomgeving. Stoffen meubels hebben het grote voordeel dat ze de geluiden in de woonkamer kunnen absorberen. Een riante stoffen bank of stoelen die bekleed zijn met stof, verbeteren de akoestiek aanzienlijk en vermindert echo effecten. Gaat de voorkeur toch naar een lederen bank uit, dan heb je nog altijd de mogelijkheid om stoffen kussens te gebruiken om het geluid te dempen.