Alles over het buigen van buizen

Het buizen van buigen is niet weg te denken in de moderne industrie. De techniek die gebruikt wordt heeft in de afgelopen jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Het buigen van buizen is niet enkel mogelijk met grote installaties, moderne buigmachines zijn niet groter dan een zaagtafel en zijn voorzien van wielen om de mobiliteit te verbeteren. Je kunt nog altijd gebruik maken van buigtangen voor het buigen van kleine volumes, maar voor het buigen van grotere hoeveelheden is manueel buigen niet interessant. Met een elektrische buigmachine buig je buizen snel, veilig en betrouwbaar. In dit blog lees je meer over de basis van het buigen van buizen en de verschillende oplossingen die mogelijk zijn voor diverse vraagstukken.

Waar op letten bij het buigen van buizen?

Wanneer je buizen gaat buigen zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Bij het buigen kunnen namelijk twee dingen gebeuren. Bij het buigen van vervorm je het materiaal, waardoor de buitenwand dunner wordt en open kan scheuren. Wat ook mogelijk is, is het rimpelen van de binnenwand van de buis. Deze vervormingen verzwakken de buis en gaan ten koste van de betrouwbaarheid van je installatie. Met een plooienstrijker voorkom je dat deze rimpels ontstaan. Door gebruik te maken van voldoende smering wordt het buigproces een stuk eenvoudiger. Voor het smeren kan vet, olie of een speciale pasta gebruikt worden.

Zelf buigen of laten buigen?

Wanneer je regelmatig buizen op maat moet (laten) buigen is het mogelijk interessant om te investeren in geschikt gereedschap. Met een buigtang kun je relatief eenvoudig buizen op maat buigen, zonder dat je een grote investering hoeft te doen. Wanneer je op professioneel niveau actief bent met het installeren van buizen en regelmatig op locatie buigwerkzaamheden moet uitvoeren, is een buigmachine een betere optie. Het buigwerk uitbesteden is uiteraard ook mogelijk, maar dit levert wel extra kosten op en is daarom enkel voor incidentele opdrachten aan te raden.

Meer weten over buizen buigen?

Wil je meer weten over buisbewerking en ben je benieuwd of een buigtang of een buigmachine iets voor jou of jouw bedrijf is? Kijk dan eens op www.amga.nl, hier vind je verschillende machines en gereedschap voor het bewerken van buizen. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken en persoonlijk advies te ontvangen.