Gevelonderhoud: wat zijn de mogelijkheden?

Ben je eigenaar van een hoog bedrijfspand? Dan is het belangrijk om deze jaarlijks te controleren en onderhouden om het pand in goede conditie te houden. Je dient gevels te reinigen en soms zijn er ook reparaties nodig. Zo kan je binnen last krijgen van lekkage omdat de regenwaterafvoer verstopt is. Natuurlijk moeten de ramen ook regelmatig schoongemaakt worden. Maar op welke manieren kun je deze vormen van onderhoud uitvoeren? Wat je in ieder geval nodig hebt om een hoog kantoorpand te kunnen onderhouden, is een gevelonderhoudsysteem. Met zo’n systeem kun je op een veilige manier vakkundig aan de slag. Er zijn verschillende soorten installaties. Wij lichten de verschillende systemen toe. 

Dakwageninstallatie

Het eerste systeem is een dakwageninstallatie. Kenmerkend voor deze installatie is de duurzame en servicevriendelijke techniek en modulaire opbouw. Met dit betrouwbare systeem kan onderhoud aan een bedrijfspand op een veilige manier uitgevoerd worden. Ook een voordeel is de beperkte installatiehoogte in parkeerstand. 

Gondelinstallatie

Een andere mogelijkheid om gevelonderhoud uit te voeren is met een gondelinstallatie. Dit systeem is toepasbaar in combinatie met een gevelwagen of railsysteem. De gondelinstallatie is geschikt voor maximaal 2 personen. Met behulp van o.a. klimtakels, rubberen stootbanden en een obstakelbeugel kan het onderhoud veilig en effectief uitgevoerd worden. 

Railsystemen

Je kunt een bedrijfspand ook onderhouden met railsystemen. Afhankelijk van je wensen kun je kiezen voor een vrij opgelegde of vast verkankerde uitvoering. Een railsysteem is een duurzame en betrouwbare oplossing. Je hebt enkel- en dubbelbaans railsystemen. Een ander type railsysteem is het monorailsysteem. Deze installatie kan worden geïntegreerd in de bouwkundige constructie van het pand. Op die manier is het mogelijk om het systeem zo onopvallend mogelijk te maken.

Ladders

Tot slot kun onderhoudswerkzaamheden verrichten met ladders. Er zijn drie varianten, namelijk de gevelladder, hangladder en kooiladder. De gevelladder is geschikt voor onderhoud aan gevels met een werkbereik tot 4 bouwlagen. Je kunt de gevelladder eenvoudig verplaatsen met een enkelbaans railsysteem. Als een gevelladder niet mogelijk is, kun je ook kiezen voor een hangladder. Het verschil is dat je bij de hangladder van onderaf de ladder opgaat. Bij een gevelladder zit het toegangsplatform boven. Een kooiladder is een optie als je te maken hebt met hoogteverschillen op het dak. Deze ladder heeft aan de bovenzijde een overstapbordes met leuningwerk.