Heb ik een buigtang of buigmachine nodig?

Wanneer je regelmatig in aanraking komt met buizen en verantwoordelijk bent voor de bewerking van deze buizen, dan weet je vast wel hoe lastig het kan zijn om een buis te buigen zonder de juiste gereedschap. Gelukkig zijn er ook machines en gereedschap die jouw werkzaamheden een stuk eenvoudiger maken. De buigmachine en de buigtang zijn namelijk speciaal ontworpen voor de vakman die snel en accuraat buigwerk moet leveren. Waar buigmachines vroeger lompe en ontzettend zware apparaten waren, zijn de moderne varianten gelukkig een stuk lichter en dus eenvoudig te verplaatsen en te vervoeren. De buigtang is het handbediende alternatief voor de buigmachine. Een stuk minder sterk, maar wel veel lichter en ideaal voor de sporadische buisbewerking.

Buigen met een buigmachine

Buigmachines worden gebruikt in industriële toepassingen waar ze onderdeel vormen van enorme installaties die dag en nacht draaien. Deze buigmachines zijn echter niet betaalbaar voor de normale ondernemer. Komt nog eens bij dat deze buigmachines ontzettend groot zijn en onmogelijk achter in een busje gezet kunnen worden. De compacte buigmachines van tegenwoordig zijn van een heel ander kaliber. Sterk genoeg om het normale buigwerk gedaan te krijgen, licht genoeg om mee te nemen in een normale bedrijfswagen. Op kwaliteit is echter niet bezuinigd. Deze machines blijven lang topprestaties leveren.

Buigtangen voor maatwerk

Handmatige buigtangen zijn minder sterk dan buigmachines, maar dat maakt ze juist wel een stuk lichter en goedkoper. Hierdoor zijn deze buigtangen erg populair bij loodgieters. Zij gebruiken buigtangen om koperen en metalen leidingen in een perfecte bocht te buigen. Voor buizen met een diameter van minder dan 20 millimeter heb je aan een buigveer voldoende, maar bij grotere diameters is een buigtang echt noodzakelijk voor een strakke bocht. Buigtangen zijn verkrijgbaar met rol of slede.

Voor de specialist

Buigmachines en buigtangen zijn beiden zeer specifieke werktuigen die je niet snel bij de klusjesman aantreft. In de installatietechniek zijn de machines en tangen onmisbaar, maar ook hierbij hangt het van de gebruiker en het project af welk apparaat geschikt is. Buig je dagelijks tientallen buizen? Dan raden we een buigmachine aan. Buig je eerder enkele buizen per dag op locatie? Dan is de buigtang waarschijnlijk een betere optie. Twijfelt u nog over de juiste keuze voor uw situatie? Ga eens langs bij een speciaalzaak. De specialisten hier kunnen u zeker verder helpen bij het kiezen van de juiste tools.