Uitleg van de techniek stansen

De handeling van stansen verwijst naar een proces waarbij je een machine gebruikt om uitgesneden vormen in massa te produceren. Je kunt dezelfde vorm, met exact dezelfde afmetingen, keer op keer maken zonder een schaar, sjablonen of een hobbymes te gebruiken. Stansen bespaart tijd en zorgt ervoor dat uw uitgesneden vormen er elke keer professioneel en consistent uitzien.

Het stansproces
Met een grote veelzijdigheid in een enorm scala aan toepassingen, stelt stansen fabrikanten in staat om vrijwel elke vorm, elk ontwerp of patroon te creëren, met behulp van bijna elk type plat materiaal met een lage sterkte. Terwijl traditioneel stansen als een betrouwbare oplossing voor veel taken dient, biedt stansen met hoge snelheid het extra voordeel van snelheid en mogelijke kostenbesparingen.

Het stansproces wordt gebruikt om een ​​enorm scala aan producten te maken, waaronder veel items waarmee we dagelijks werken, van IT-hardware, huishoudelijke producten en kantoorbenodigdheden tot elektrische gadgets, verpakkingen en complexe technische apparatuur.

Veelvoorkomende toepassingen
Stansen kan worden gebruikt in elke branche die de vervaardiging van een groot aantal producten met uniforme vormen, nauwkeurig gedefinieerde afmetingen of complexe ontwerpelementen vereist. Voorgestanste artikelen kunnen van veel verschillende materialen zijn gemaakt, waaronder plastic, rubber, schuim, stof, hout, spons, folie en kleefstoffen.

Stansen maakt snelle fabricage en hoge precisie mogelijk en is daarom de voorkeursmethode voor verschillende industriële toepassingen. Met name stansen op hoge snelheid biedt strikte kwaliteitscontrole, superieure nauwkeurigheid en optimale productiesnelheid; deze techniek is ideaal voor jaarvolumes van meer dan enkele duizenden onderdelen per run. Bovendien kan het automatisch worden uitgevoerd, afhankelijk van het specifieke materiaal dat wordt gebruikt, waardoor de totale kosten en arbeidsbehoeften worden verlaagd.

Hierdoor is snijden met hoge snelheid de industriële standaard geworden voor de productie van pakkingen, ringen, labels, optische films, isolatieschuim, medische componenten, auto-onderdelen, verpakkingen en vele andere items.

Hoe het werkt
Succesvolle stansbewerkingen zijn afhankelijk van de juiste coördinatie van drie essentiële componenten: de snijeenheid, het materiaal dat wordt gesneden en het snijgereedschap.

Zoals je misschien al geraden hebt, is stansen gebaseerd op het gebruik van snijgereedschap, meestal speciaal gemaakt voor een bepaald proces dat in staat is om patronen te snijden over elk voldoende dun stuk materiaal. De matrijs zelf met de machine wordt gebruikt voor het snijden en vormgeven van materialen. Het is soms handig om bij het traditionele stansen van stalen linialen te denken als het gebruik van een machine met een industriële koekjesvormer als matrijs.

Er kunnen verschillende snij- / omvormbewerkingen worden gebruikt om aan specifieke toepassingsbehoeften te voldoen. Sommige zijn vaker specifiek voor het snijden en vormen van metaal; brootsen, vormen, stansen, stansen, extrusie, buigen, krullen, trekken, afsnijden, rolvormen, munten, uitpuilen, lasersnijden en andere methoden bieden allemaal unieke kenmerken en voordelen.

Bron: woonenleven.nl