Wat doet een scharnier?

Een scharnier zorgt ervoor dat een raam, deur of luik open gaat en dicht. Het is vaak gemaakt van een metaal. Een scharnier heeft twee bladen die van ijzer of koper zijn gemaakt. De twee bladen worden, ook wel scharnierbladen genoemd. Ze vormen een draaipunt, zo kan een deur of raam bewegen.

Er zijn verschillende soorten metalen scharnieren in omloop. Tegenwoordig kan je ook kunststof scharnieren kopen. Het kunststof dat voor de scharnieren gebruikt wordt, is kwalitatief even sterk en goed als de metalen scharnieren. Het grote voordeel dat het kunststof scharnier heeft, is dat er geen roestvorming kan ontstaan. Daarnaast is ook het voordeel dat de kunststof scharnieren de zelfde grootte heeft als de metalen scharnieren.

Scharnieren zijn draaibaar over een as, zoals een deur die of links of rechts open kan gaan. Bij sommige scharnieren, zoals raamscharnieren, kan je zelf kiezen welke kant die open gaat, zoals bij draai – of kantelramen.

Wat doen de meest voorkomende scharnieren?


Kogelscharnier: deze scharnier is gemakkelijk te monteren. De twee onderdelen worden met elkaar verbonden door een losse pen en stalen kogellagers. Een kogelscharnier wordt vaak gebruikt bij ramen of deuren.

Paumelle: een paumelle werkt hetzelfde als een standaardscharnier. Alleen bij dit scharnier kan je het materiaal waaraan het is gekoppeld makkelijk los koppelen. Er zijn twee bevestigingsplaatjes die doormiddel van een pen makkelijk bovenop elkaar kunnen worden geplaatst. Paumelles zijn veel gebruikte scharnieren bij deuren.

Keukenkastscharnieren (potscharnieren of inboorscharnieren): deze scharnieren kunnen onzichtbaar weg gewerkt worden in kasten. Keukenkastscharnieren hebben meestal een ‘open-stand’, wat inhoudt dat ze een vaste stand hebben als ze open staan. Het soft-close systeem zorgt ervoor dat ze geluidloos sluiten.

Pianoscharnier: een pianoscharnier is een lang en dun scharnier. Dit scharnier heeft geen verschillende maten. Het is mogelijk om het scharnier zelf op de juiste maat te zagen met een ijzerzaag.

Meubelscharnieren: meubelscharnieren zijn scharnieren met een vaste pen. Voor verschillende klussen en materialen zijn meerdere soorten meubelscharnieren verkrijgbaar. Klepscharnieren lijken veel op meubelscharnieren.

Veiligheids- of inbraakwerend scharnier: Er bestaan scharnieren die de boeven buitenhuis houden doormiddel van een dievenklauw. Een pen wordt onder of boven elk scharnier in de deur gezet en een bus wordt er recht tegenover in de deurpost gemonteerd. Hierdoor kan de deur of het raam niet meer aan de scharnierzijde worden geopend wanneer de scharnierpennen zijn vernield of verwijderd.

Draaglast van scharnieren

Buiten de hier boven genoemde mogelijkheden voor deuren, kasten of ramen, moet je wel op bepaalde punten letten als je een scharnier koopt, namelijk dat het de draaglast kan dragen. Afhankelijk van het maximale draagvermogen en de zwaarte van de deur, kun je bepalen hoeveel scharnieren er nodig zijn. Het beste is om scharnieren voor buitenshuis te gebruiken van rvs. En zo kan je met een gerust hart het juist scharnier kiezen voor het juiste voorwerp.

Bron: deurenweb.nl