Welke houtsoort gebruik jij?

Met het prettige weerbeeld van de afgelopen weken zien we dat steeds meer mensen de tuin voorjaar klaar gaan maken. De meubels krijgen een opknapbeurt en ook de tegels en de schutting worden niet ontzien. En we geven je ook zeker geen ongelijk! Heb je nog wat tijd en over in je tuin? Misschien kan je dan wel met een DIY project aan de slag. Maak een eigen houten tafel of een loungeset. Benieuwd wat voor soort hout je daar het beste voor kunt gebruiken? In dit blog helpen we je graag op weg.

Soorten hout

Is het je wel eens opgevallen hoeveel verschillende soorten hout er wordt aangeboden in bijvoorbeeld bouwmarkten. Iedere plank of lat heeft een andere moeilijke naam, dikte en kleur. Hoe weet je nu als leek welke houtsoort je moet gebruiken voor jouw projectje? Gelukkig is het een stuk makkelijker dan je misschien zou denken. We kunnen hout opsplitsen in twee soorten, we kennen hardhout en zachthout. De naam doet misschien vermoeden dat het ene hout hard is en het andere hout zacht maar dat is niet helemaal zo. De verdelingen is gemaakt aan de hand van de herkomst van het hout. Hardhout kan bijvoorbeeld heel makkelijk te bewerken zijn terwijl de naam dat niet doet vermoeden. Zachthout kan juist bijvoorbeeld heel moeilijk te bewerken zijn terwijl je aan de hand van de naam iets heel anders zou denken. Natuurlijk werkt dat ook vice versa maar hoe werkt het dan wel?

Hardhout

Hardhout is afkomstig van loofbomen. Loofbomen zijn bomen zoals de beuk, de esdoorn en de eik. Deze bomen zijn meestal te herkennen aan hun dikke stam en ze verliezen hun blad in de herfst. Door deze bomen ligt het bos er in het najaar altijd zo mooi bij. Deze bomen groeien over het algemeen heel langzaam maar de dichtheid van het hout is optimaal. Hardhout is duurzaam en wordt met name gebruikt voor vloeren, meubilair en houten constructies. Over het algemeen is hardhout wel iets duurder maar mocht het lang moeten meegaan dan betaald het hout zichzelf ook weer uit.

Zachthout

Zachthout is afkomstig van naaldbomen. Naaldbomen zijn bomen zoals de spar en de den. Deze bomen hebben over het algemeen een veel dunnere stam en behouden hun naalden het hele jaar door. Een spar wordt bijvoorbeeld gebruikt als kerstboom. Deze bomen groeien relatief een stuk sneller dan loofbomen waardoor de dichtheid van het hout wel iets minder optimaal is. Dit maakt dat zachthout over het algemeen goedkoper is dan hardhout maar het is wel een stuk makkelijker te bewerken, juist omdat de dichtheid wat minder is. Het hout is over het algemeen ook iets minder duurzaam maar is bijvoorbeeld perfect voor schuttingen, deuren en tuinhuisjes. Een veel gebruikte zachthout soort is vuren hout of grenen hout. Met beide soorten kan je in principe dezelfde dingen ontwerpen.

Dus voor welke houtsoort je het beste kan kiezen hangt uiteindelijk helemaal af van jouw wensen en behoefte. Aan elke soort zitten zo zijn voor- en nadelen.